Evenementen in Rosmalen

75 jaar bevrijding in Rosmalen 

75 jaar

Op 23, 24 en 25 oktober gaan we in Rosmalen de slachtoffers herdenken en de vrijheid vieren. Dit driedaagse programma begint met herdenken en eindigt met het vieren van de vrijheid. Natuurlijk werkt ook Heemkundekring Rosmalen mee aan een mooi programma. 

Woensdag 23 oktober

Aan het eind van de dag komt het bevrijdingsvuur vanuit Nuland naar Kruistraat, waar bij het Oorlogsmoment aan de Grintweg uiteraard even stil wordt gestaan. Vandaar wordt het bevrijdingsvuur op gepaste wijze naar het Centrum van Rosmalen gebracht, waar het naar verwachting rond 17:30 uur zal aankomen bij het Oorlogsmonument aan de Dorpsstraat. Hier start vervolgens de herdenkingswandeling.

De wandeling gaat o.a. langs Gedachteniskapel ’t Vennehof, Ouderzorg Annenborch en het Oude Station Rosmalen en zal eindigen in het centrum bij De Kentering. Langs de route staan op een 10-tal markante plekken mooie oorlog gerelateerde fotoborden. Bij de start van de herdenkingswandeling wordt een boekje uitgereikt, met daarin de route, de foto’s met een korte beschrijving van het markante punt. Tijdens de wandeling zijn er bij de Gedachteniskapel en bij Annenborch ook optredens.
Bij het Oude Station aan de Stationsstraat wordt uitleg gegeven over de toenmalige situatie bij het Station en de daar aanwezige Rode Kruistrein. Tevens zal de prachtige maquette van het Oude Station en rangeerterrein ten tijde van de oorlog voor het eerst aan het publiek worden getoond. Een prachtig stukje vakmanschap gemaakt door Riny van Hassel en Jos Korsten.

Tussen 20:00 en 20:30 zullen alle wandelaars bij De Kentering zijn aangekomen, waar het avondprogramma verder gaat. In de Theaterzaal (de grote zaal) zullen er korte toespraken zijn met aansluitend een optreden van Llio Evans een zangeres uit Wales. Het programma van de Heemkundekring Rosmalen gaat verder in de Blauwe Zaal van De Kentering.

Om 21:00 uur gaat de heemkundekring het Oorlogsdagboek geschreven door Rita Bijnen presenteren en uitreiken. Rita, inmiddels 95 jaar, heeft toegezegd dat ze hier graag bij aanwezig wil zijn. Het oorlogsdagboek beschrijft de periode van 17 september 1944 tot aan 1 januari 1945, waarin de evacuatie vanuit Berlicum en het verblijf op Coudewater in Rosmalen. Het oorlogsdagboek met aangrijpende verhalen kun je bestellen/reserveren door het sturen van een e-mail naar heemkundekring@kpnmail.nl.

5 donkere jarenAansluitend is de première van een prachtige en unieke productie van de film-documentaire “Vijf Donkere Jaren” waarin we in 40 minuten met oude foto’s en filmbeelden van Rosmalen, de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 in beeld brengen. In de film worden een aantal Rosmalens mensen geïnterviewd die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Het trieste verhaal van Maliskamper Gred van Gerven wordt verteld en ook het verhaal van de Rode Kruistrein met gewonde soldaten komt aan bod. Aan het einde kunt U kijken en luisteren naar het prachtige gedicht van oorlogsveteraan Sam Crane, dat wordt voorgedragen door zijn dochter Kitty. De film gemaakt door Piet Korsten, Peter van Hoek en Jos Korsten, meer dan 500 uur heeft dit drietal inmiddels aan de productie besteed. Ook hier hulde voor dit uitstekend geleverde werk.

 

 

Er wordt veel belangstelling verwacht voor deze film-documentaire, daarom wordt de film op woensdag vertoond aan genodigden. Leden van Heemkundekring Rosmalen die bij de première aanwezig willen en kunnen zijn worden verzocht een e-mail te sturen naar info@heemkundekringrosmalen.nl 

Meer informatie over het programma van de Heemkundekring Rosmalen vindt u hier.

 

 

 

Rosmalen Avenue (April)

Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuwe opzet, een nieuwe beleving!

Rosmalen Avenue
Jarenlang bestond dit evenement onder de naam Rosmalen Mix. Sinds 2007 is de opzet en de naam veranderd. Met Rosmalen Avenue wordt een geweldig evenement neergezet met modeshows, muziek, een feestavond, fingerfood en nog veel meer! De moeite waard om eens te gaan bekijken. 

 

Een Hip Festival met:

* Mode
* Muziek
* Entertainment
* Live Cooking
* Fingerfood
* Beer, Burgers & Wine

Kunstmarkt (Juni)

KUNST BELEVEN IN ROSMALEN

Op de Driesprong staan kramen met kunstwerken van amateur en professionele kunstenaars. Er zal een keur aan diversiteit te bewonderen zijn. Voor de kinderen komt er schminken. Er is theater en tevens zal er op het plein voor muziek gezorgd worden.
De winkels in het centrum zullen natuurlijk ook geopend zijn van 12.00 uur tot 17.00 uur.
We zijn er van overtuigd dat we u een creatieve en sfeervolle dag kunnen bieden. We hopen op mooi weer en zullen u graag ontmoeten in ons centrum.

Kom Festival (September)

Shoppen, demonstraties en muziek!

In het gehele centrum vindt u op de tweede zondag in september traditioneel deze grote en vooral gezellige markt met kraampjes, acties, demonstraties en muziek. De winkels in het centrum zullen natuurlijk ook geopend zijn van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Kerstmarkt (December)

Een gezellige kerstmarkt voor iedereen

Dit jaar op zondag 15 december staat de Kerstmarkt weer op het programma. Met diverse kraampjes, activiteiten voor de kinderen, muziek en veel gezelligheid. De winkels in het centrum zullen natuurlijk ook geopend zijn van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Stichting Centrum Management Rosmalen

Beleef Rosmalen is een initiatief om alle belanghebbende partijen in het centrum van Rosmalen met elkaar te verbinden.