[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″ custom_margin=”0px|||” custom_padding=”0px||0px|||”][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”3.25″ max_width=”1200px” custom_margin=”0px|||” custom_padding=”0px|||||” use_custom_width=”on” custom_width_px=”1200px”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”1%|2%|1%|0%” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Banner | Nieuws ” _builder_version=”3.29.3″ header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_2_text_align=”center” header_2_font_size=”24px” background_color=”#d12f77″ background_layout=”dark” custom_margin=”|||” custom_padding=”1%|||”]

Nieuws

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Tekst | Subtitel h2″ _builder_version=”4.3.4″ text_font=”||||||||” header_font=”||||||||” max_width=”100%” min_height=”16px” custom_margin=”||10px|||”]

Rob en Luke van bakkerij Korengoud.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Tekst | Inhoud bericht” _builder_version=”4.3.4″ text_font=”|300|||||||” text_text_color=”#494946″ min_height=”660px”]

‘Slaap lekker!’ Roept Rob om één uur ’s middags vanuit de bakkerij. Een bijzondere tijd om te gaan slapen. Maar niet voor de echte bakkers. Die zie je niet zoveel meer als vroeger. En dat is precies een van de redenen dat Rob en Luke een echte ambachtelijke bakker zijn begonnen in Rosmalen.

Terwijl Rob zijn bed in duikt, staat zijn vriendin Luke de net gebakken worstenbroodjes in te pakken voor verkoop. Luke (speek uit als: Luuku) liep, tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht, stage in Waalwijk bij een industriële bakker. ‘Ik ging in Den Bosch wonen en had het daar erg na mijn zin. In deze tijd heb ik Rob ontmoet.’ Rob was professioneel golfer en reisde daarvoor erg veel. Zijn focus lag op doorbreken en daar was veel discipline voor nodig. Uiteindelijk door financiële tekortkomingen, is Rob gestopt met golven. 

De ouders van Rob, Johan en Susan, zijn ambachtelijke bakkers. Ze zijn de eigenaren van bakkerij Korengoud in de Hinthamerstraat in Den Bosch. Rob is na zijn golf avontuur tijdelijk bij zijn ouders in de bakkerij gaan werken en werd enthousiast over het vak. Hij is daarom een bakkersopleiding gaan volgen en vervolgens ging ook Luke mee in de bakkerij werken. 

Luke: ‘Na een tijdje kregen Johan en Susan het idee om een tweede bakkerij te openen, die wij dan kunnen gaan runnen. We gingen meteen opzoek naar een pand met de belangrijkste voorwaarde voor een echte bakker: er moet een bakkersgedeelte bij zitten. En dat was nog niet zo gemakkelijk te vinden.’ In november 2018 kwam er een klant bij Luke aan de balie in de bakkerij. De klant vertelde dat haar vertrouwde bakker is gestopt in Rosmalen aan de Dorpsstraat. En dat was de tip! Luke en Rob zijn dezelfde dag nog gaan kijken. 

Vingers in het deeg

Een jaar geleden, op 13 maart opende Rob en Luke de nieuwe bakkerij Korengoud in Rosmalen. Aan het bakkerij gedeelte is niet veel veranderd. De winkel hebben ze wel aangepakt. Deze is nu meer van deze tijd en heeft een ambachtelijk uiterlijk gekregen. 

Luke en Rob zijn beide 28 jaar oud en een van de weinige jonge ambachtelijke bakkers. ‘Er is een te kort aan echte bakkers. Weinig jongeren willen ’s nachts werken en daarnaast kopen de “grote jongens” alle kleintjes op. Ik merkte tijdens mijn stage dat er veel fabrieken ontstaan in plaats van bakkerijen. Maar het product leidt eronder als het machinaal gemaakt wordt. Het is zo belangrijk dat de vingers in het deeg gaan.’

Werken met mensenhanden is de kracht van bakkerij Korengoud. Er wordt tijd genomen voor het brood. Daardoor is het langer vers en heeft het een knapperige korst. Korengoud’s lekkerste specialiteiten zoals de gekruiden worstenbroodjes, desembrood uit de steenoven, op maat gemaakte taarten, gebakjes, de beroemde Sint-Jans bollen, maar ook de knapperige eierkoeken vallen goed in de smaak in Rosmalen. Naast het aanbod van deze bijzondere producten, voelen mensen zich ook welkom in de winkel. ‘We nemen de tijd om een praatje te maken. Zo realiseren we ons ook, dat we soms het eerste en het laatste praatje van de dag zijn voor sommige ouderen. We hebben geen klanten maar gasten. Daarom staan gastvrijheid, kwaliteit en beleving bij ons bovenaan.’

Nieuwe ontwikkelingen 

Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker voor mensen: wat eet ik en waar komt het vandaan? Daar kan een echte specialist natuurlijk op inspelen. Zo kopen Luke en Rob hun grondstoffen zoveel mogelijk lokaal in. Het meel komt uit Rossum, de groenteboer levert het fruit en het vlees voor bijvoorbeeld de worstenbroodjes halen ze uit Den Dungen. Ook gaan ze mee in de nieuwste ontwikkelingen op gebied van voeding: Korengoud heeft koolhydraatarm brood en een groot glutenvrij assortiment. 

Ook leuk: is jouw brood op? Bewaar je sluit-klipje dan. Deze worden hergebruikt bij Korengoud.

Pure liefde

‘Ik heb echt pure liefde voor het bakkersvak. Tijdens mijn stage ontdekte ik dat ik nooit voor een industriële bakker wilde werken, maar juist aandacht en tijd aan de producten wil geven. Ik kom niet uit een ondernemers familie en het ondernemen was voor mij echt een uitdaging. Maar ik zou nu nooit meer anders willen.’ Vertelt Luke. 

Eten doen we vaak samen en brengt mensen samen. Kijk bijvoorbeeld naar de feestdagen. ‘Na het harde werken tijdens de feestdagen voelde we hem even binnenkomen. Want we besefte dat er met Kerstmis wel duizend mensen zaten te genieten van ons mooie product. Dat voelt zo dankbaar.’ Luke wordt er een beetje emotioneel van.

Je merkt dat deze jonge bakkers het niet alleen in de vingers hebben zitten, maar ook in hun hart. 

Rob en Luke zijn druk bezig om nog meer mensen enthousiast te maken en te motiveren om naar de echte bakker te gaan. Ze streven voor het bestaansrecht van de warme bakker. Vooral in een dorp zoals Rosmalen, waar de specialisten zo belangrijk zijn. Deze ondernemers hebben een eigen identiteit en daar ligt de kracht.

En.. loopt het water je al in de mond? Ga dan gezellig langs bij Rob en Luke aan de Dorpstraat 41 en proef het verschil.

Wil je de ontwikkelingen van Bakkerij Korengoud volgen?

Neem een kijkje op de socials: 

https://www.facebook.com/KorengoudDeEchteBakker

https://www.instagram.com/bakkerijkorengoud/?hl=nl

[/et_pb_text][et_pb_post_nav in_same_term=”off” _builder_version=”3.29.3″][/et_pb_post_nav][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.25″ background_color=”#f6f6f5″ custom_padding=”1%|2%|1%|0%” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_sidebar area=”sidebar-1″ _builder_version=”3.29.3″ background_color=”#f6f6f5″ custom_margin=”||8px|5%” custom_margin_tablet=”” custom_margin_phone=”” custom_margin_last_edited=”on|desktop” custom_padding=”||”][/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.29.3″][et_pb_row _builder_version=”3.29.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.29.3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]